Nieuwsbericht

Noorderhart en Eerstelijnszone Noord-Limburg* zorgen samen voor licht

17 december 2020

“Wij willen licht brengen in deze donkere dagen. Het is iets dat wij sterk nodig hebben, niet alleen voor de zorg, maar ook voor elkaar. Daarom steken wij vandaag een 60-tal kaarsen aan in de vorm van een hart. Niet alleen voor de zorg, maar ook voor elkaar. Voor al onze medewerkers en zeker ook voor onze patiënten en hun familie. De kaarsen worden aangestoken door medewerkers van Noorderhart Mariaziekenhuis en Noorderhart Revalidatie en MS, Eerstelijnszone Noord-Limburg en de partners die meewerkten aan de postercampagne.”, zegt Hans Ramaekers, algemeen directeur Noorderhart.

“Wij zien dit hart als een symbool van verbondenheid en hoop, maar ook van toewijding en collegialiteit. Wij voelen ons sinds de uitbraak van de coronacrisis meer dan ooit verbonden in de strijd tegen dit virus.”, zegt Theo Hamblok, voorzitter Eerstelijnszone Noord-Limburg.

Na het aansteken van de kaarsen zal ook de kerstverlichting rond het Mariaziekenhuis aangesloten worden om de site symbolisch te verlichten.

Startschot sensibiliseringscampagne Eerstelijnszone Noord-Limburg

In de strijd tegen de COVID-19-pandemie lanceert Eerstelijnszone Noord-Limburg – in samenwerking met Logo Limburg, de Noord-Limburgse Huisartsenkring, de Lommelse Huisartsenkring, Noorderhart Mariaziekenhuis en Agentschap Zorg en Gezondheid – een inspirerende postercampagne. Deze campagne bestaat uit drie posters met telkens een verschillend campagnebeeld en een inspirerende slogan. In elk beeld staan figuren afkomstig uit Noord-Limburg centraal, zoals een dokter en een verpleegkundige, een oma met haar kleinkinderen en een leerkracht en haar leerling. Net diegenen op wie de pandemie in het dagelijks leven de meeste invloed heeft. Ook de omgeving is herkenbaar; het ziekenhuis, het bushokje, een vensterraam… Een week voor Kerstmis verschijnen de posters op publieke plaatsen in Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Pelt en Peer. De lokale besturen van deze steden en gemeenten verlenen eveneens hun medewerking.

Focus op lokaal

De campagne kwam er op vraag van de huisartsenkringen in Noord-Limburg en Noorderhart. Artsen, verpleegkundigen en ander zorgend personeel worden elke dag geconfronteerd met de gevolgen van de coronapandemie. Met lede ogen zagen zij toe hoe een tweede golf zich zeer snel ontwikkelde en vrezen opnieuw voor een heropflakkering rond de feestdagen. Daarop kwam het idee om samen de Noord-Limburgers te sensibiliseren rond de coronamaatregelen. Als netwerker voor de verschillende gezondheids- en welzijnsorganisaties in haar regio verleent de eerstelijnszone hiervoor graag haar medewerking. Dankzij de samenwerking met Logo Limburg en Agentschap Zorg en Gezondheid krijgt de campagne ook steun vanuit Provinciale en Vlaamse hoek. Toch is en blijft de campagne er vooral voor én door de Noord-Limburgers zelf. Zo leende Noorderhart Mariaziekenhuis zich als het ideale decor voor één van de drie campagnebeelden. De overige twee fotolocaties liggen in Lommel en Pelt. Ook de modellen zijn van Noord-Limburgse bodem. Met deze campagne willen alle partners specifiek inspelen op de lokale noden.

*Eerstelijnszone Noord-Limburg bestaat sinds 1 juli 2020 en is ontstaan vanuit het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Haar doel is om een netwerk te faciliteren tussen haar partners in gezondheidszorg, partners in welzijn, de lokale besturen, de burger en de mantelzorger, elk met hun noden en vragen rond zorgondersteuning. We organiseren de zorg zo dicht mogelijk bij de zorgvrager. Eerstelijnszone Noord-Limburg doet dit specifiek voor regio Noord-Limburg, meer bepaald voor Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt. Samen slaan we de handen in elkaar voor een betere dienstverlening!

De affiches kan je hier zelf downloaden.

affiche 1 (ziekenhuis)

affiche 2 (kerstboom)

affiche 3 (bushalte)