Nieuwsbericht

Thomas Kerkhoff is nieuwe burgemeester van Duits Bocholt

14 september 2020

De verkiezingen van 13 september draaiden in onze partnerstad uit op een overwinning van de CDU.  Ze zijn de grootste fractie in de Stadtrat (gemeenteraad) en hun kandidaat-burgemeester Thomas Kerkhoff werd al bij de eerste ronde verkozen tot nieuwe burgemeester.

Thomas Kerkhoff, CDU

Thomas Kerkhoff, die als burgemeester werd voorgedragen door de CDU en de FDP  wordt de opvolger van Peter Nebelo (SPD) die sinds 2004 burgemeester van Duits Bocholt was. Kerkhoff behaalde maar liefst 52,62 % van de stemmen. Hij behaalde daarmee de absolute meerderheid en is rechtstreeks verkozen tot burgemeester. Er is dus – zoals nochtans voorspeld was – geen tweede stemronde meer nodig. Op 1 november neemt Kerkhoff officieel de ketting (in Duitsland dragen de burgemeesters een ketting in plaats van een sjerp) van Nebelo over.  Thomas Kerkhoff is een 37-jarige administratieve advocaat, die momenteel nog burgemeester is van de stad Gescher. Hij is gehuwd en heeft één zoon.

In de Rat (gemeenteraad) behaalt de CDU, 23 of 47,4 % van de zetels. Er zullen dus nog onderhandelingen volgen voor de vorming van een meerderheid. Tweede partij wordt de SPD met 9 zetels (19,28 %), daarna volgen de Groenen  met 6 zetels (13,11 %), de Stadtpartei  met 4 zetels  (7,67 %) en de FDP (met 2 zetels (4,75 %). Het extreme AfD behaalde slechts 2,51 % van de stemmen (1 zetel).

In Duitsland is er geen stemplicht. Er waren in Duits Bocholt 58.515 stemgerechtigden. 32.915 Bocholtenaren gingen stemmen: dat is 56,25 %. De verkiezingen gebeurden coronaproof. Men kon er ook via brief stemmen.

Burgemeester Stijn Van Baelen en schepen van jumelage Leo Cardinaels feliciteerden namens het Bocholter schepencollege alvast de overwinnaar en hopen dat die de jumelage met Bocholt net zo’n warm hart zal toedragen als zijn voorganger, Peter Nebelo.

uitslag gemeenteraadsverkiezingen in Duits Bocholt

Zetelverdeling nieuwe gemeenteraad Duits Bocholt

De nieuwe burgemeester Thomas Kerkhoff, met zwart mondmasker – wacht gespannen de uitslag van de verkiezingen af. Copyright Bocholter Borkener Volksblatt